Miljöpolicy

Affärsidé
Vår affärsidé är att skapa hållbara kläder med hög kvalité, gjorda av material med minsta möjliga påverkan på miljön så långt det är möjligt. Därför väljer vi både modell och material med stor omsorg. Löpande får vi i textilbranschen ny kunskap och hittar miljövänligare alternativ. Kom gärna med frågor, de vi inte kan svara på försöker vi ta reda på.

Vi strävar efter att alltid välja ekologiskt, GOTS* och OEKO-Tex** när det finns att tillgå eller köper material på secondhand.

Vi samarbetar med leverantörer som har ett miljöengagemang och aktivt jobbar för att förbättra sitt miljöarbete. Vi återanvänder så mycket som möjligt. Vi tänker på miljöaspekterna vid alla våra inköp och försöker arbetat att aktivt med att få våra kunder att göra detsamma.

Inte vanlig fleece
Istället för polyesterfleece  så använder vi bomullsfleece  (100% ekologisk, GOTS-certifierad bomull) samt ull. Varför? Jo, vanlig fleece är eg. plast och speciellt när man tvättar som kommer det ut massor av små små plastpartiklar som inte kan fångas upp av reningsverken utan går ut i havet. Partiklarna förs vidare i näringskedjan via djurplankton. De här plastkornen finns i liten mängd i de flesta konstgjorda textiler, men vanlig fleece är en av de största bovarna.

När man redan har plagg av vanlig fleece så tänk på att hellre vädra eller ta hellre bort enstaka fläckar med trasa istället för att tvätta. Skippa sköljmedel, så lossnar färre mikroplaster. Tvätta inte onödigt ofta.

*GOTS=Global, Organic, Textile Standard, Ecology & Social Responsibility
**OEKO-Tex=STANDARD 100 by OEKO-TEX® innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, d v s inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga.