Miljöpolicy

Vi har starkt fokus på kvalitet och miljö

Hos Lilla Vilda hittar du ekologiskt, rättvist och hållbart mode, såväl online som i vår fysiska butik i Ystad. Vi tillverkar småskaligt på beställning efter önskemål , vilket betyder ingen överproduktion.

Vår affärsidé är att skapa hållbara kläder med hög kvalité, gjorda av material med minsta möjliga påverkan på miljön. Därför väljer vi både modell och material med stor omsorg.

Ekologiskt och giftfritt

Vi väljer ekologiskt, GOTS* och OEKO-Tex** märkt när det finns att tillgå eller köper material på secondhand.

Minska avfallet

För att minimera spillet så syr vi mindre produkter av det material som vi får över – alternativt skänker till förmån för prematurssömnad (personer som syr till för tidigt födda barn på neontalavdelningarna).

Företag måste tänka hållbarhet

Vi samarbetar med leverantörer som har ett miljöengagemang och aktivt jobbar för att förbättra sitt miljöarbete. Vi återanvänder så mycket som möjligt. Vi tänker på miljöaspekterna vid alla våra inköp och försöker arbetat aktivt med att få våra kunder att göra detsamma – vi uppmanar aldrig till ogenomtänkta köp och tar avstånd från köphets och överkonsumtion. Vi vill tillverka kläder som älskas och bärs i många år.

Naturmaterial

Istället för polyesterfleece  så använder vi bomullsfleece  (100% ekologisk, GOTS-certifierad bomull) samt ull. Varför? Jo, vanlig fleece är eg. plast och speciellt när man tvättar som kommer det ut massor av små små plastpartiklar som inte kan fångas upp av reningsverken utan går ut i havet. Partiklarna förs vidare i näringskedjan via djurplankton. De här plastkornen finns i liten mängd i de flesta konstgjorda textiler, men vanlig fleece är en av de största bovarna.

När man redan har plagg av vanlig fleece så tänk på att hellre vädra eller ta hellre bort enstaka fläckar med trasa istället för att tvätta. Skippa sköljmedel, så lossnar färre mikroplaster. Tvätta inte onödigt ofta.

All produktion sker i Sverige med omtanke om människor och miljö.

*GOTS=Global, Organic, Textile Standard, Ecology & Social Responsibility   **OEKO-Tex=STANDARD 100 by OEKO-TEX® innebär att produkten uppfyller höga humanekologiska krav, d v s inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga.